Development of Cordierite Ceramic Cookware
Abstract
This study is to develop cordierite ceramic cookware by synthesis of cordierite body using kaolin, ball clay, talc, and alumina at sintering temperature 1300°C. The synthetic cordierite could withstand the thermal shock up to 400°C and had the coefficient of thermal expansion of 3.09×10-6/°C. The lower coefficient of thermal expansion glaze, 2.61×10-6/°C, was also developed for the synthetic body. After, the crazing resistance test by autoclave at 250 psi, the glaze did not craze. Then the 7 inch diameter pots were prepared and used for the cooking test on a gas stove-top or hot plate for more than 50 cycles. The results showed that the pots were crack free.
บทคัดย่อ
งานวิจัยนี้เป็นการพัฒนาภาชนะเซรามิกหุงต้มเนื้อคอร์เดียไรต์โดยสังเคราะห์เนื้อคอร์เดียไรต์จากดินขาว ดินเหนียว ทัลค์ และอะลูมินาเผาที่อุณหภูมิ 1300 ํC เนื้อคอร์เดียไรต์ที่สังเคราะห์ได้สามารถทนต่อ การเปลี่ยนแปลงอุณหภูมิได้สูง ถึง 400 ํC มีค่าสัมประสิทธิ์การขยายตัวเมื่อร้อน 3.09×10-6/ ํC และได้พัฒนาเคลือบที่มีค่าสัมประสิทธิ์การขยายตัวเมื่อร้อนต่ำกว่าเนื้อดิน คือ 2.61×10-6/ ํC เมื่อนำไปทดสอบความทนการรานด้วยหม้อนึ่งอบไอน้ำ (Autoclave) ทีความดัน 250 psi เคลือบไม่เกิดการรานตัว จากนั้นได้ทดลองทำผลิตภัณฑ์ต้นแบบ ได้แก่ หม้อขนาดเส้นผ่านศูนย์กลาง 7 นิ้ว เพื่อนำไปทดสอบการใช้งานจริง โดยนำไปต้มน้ำบนเตาแก็สและเตาไฟฟ้ า และใช้หุงต้มอาหารมากกว่า 50ครั้ง ผลการทดสอบผลิตภัณฑ์ไม่เกิดการแตกร้าวเสียหายใดๆ
Full Text:
PDFRefbacks
- There are currently no refbacks.